coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

冰滴分享及請教
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
cykwong

發表發表於: 星期二 六月 26, 2012 3:56 pm    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
哈哈, 師兄, 謝謝你.

我會繼續物色出街方便o既玻璃瓶的.

物色到出街方便o既玻璃瓶未呀?

我都想知.
takhau

發表發表於: 星期二 六月 26, 2012 5:31 pm    文章主題: 引言回覆

cykwong 寫到:
tucuxi 寫到:
哈哈, 師兄, 謝謝你.

我會繼續物色出街方便o既玻璃瓶的.

物色到出街方便o既玻璃瓶未呀?

我都想知.

我見星記有個玻璃壺,有矽膠保護,我都有D衝動想買
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
tucuxi

發表發表於: 星期三 六月 27, 2012 3:50 am    文章主題: 引言回覆

我細 B o岩o岩出世, 而家咩都未得閒玩呢, 所以未物色到, sorry.

星記有嗎? 上次去 apm o個間唔係好覺, 下次有機會再去睇睇先. 謝謝.

發表發表於: 星期三 六月 27, 2012 1:19 pm    文章主題: 引言回覆

細 b 一定好可愛. Razz
tucuxi

發表發表於: 星期四 六月 28, 2012 10:16 am    文章主題: 引言回覆

得師兄提醒, 琴日去o左星記買o左個玻璃樽.

誠如師兄所言, 內籠號稱係玻璃 (雖然敲落去, 聽聲明明似係膠), 外包矽膠套, 壺咀有鎖, 出街應該方便, 外型見仁見智, 顏色據稱無選擇, 但容量較少, 只有 16oz/473ml (據說無分 size), 而且標明只可以裝凍飲. 師兄可以參考一下.

發表發表於: 星期五 七月 06, 2012 2:19 am    文章主題: 引言回覆

早前收到朋友送o左一樽仔咖啡豆. 朋友o係觀塘一幢廠廈o既樓上鋪買o既豆, 一磅 $88. 由於朋友聽過咖啡豆放密封樽再放冰格, 可以儲存更耐 (順便一問, 唔知有無師兄師姐聽過呢個講法? 大家意見如何?), 所以朋友將豆由單向閥袋轉o左入密封樽, 亦因此佢只記得係 mocca xxxx (而 xxxx 不詳), 炒豆日期係大約 31/5, 烘培度唔記得, 睇豆色加上表面油份光澤, 以我新手眼光睇o黎, 應該係 full city 以上. 順帶一提, 放豆入手磨時見到有o的空殼豆, 唔知對質量有無影響.

細 b 出生後都無得閒過, 前晚終於偷空用o的咖啡豆整o左一壺冰滴咖啡.

朋友上次都用同一隻豆整o左壺虹吸, 雖然我唔係完全記得壺虹吸o既味, 但用冰滴o黎整, 個香味同味道都完全唔同呢.

o岩o岩滴好時, 香味無之前我用曼特寧咁香, 但雪一日後, 香味就變得十分濃郁.

我都係用 hario mss-1b 手磨 8 格, 60g 粉 + 約 400g 冰及 260ml 水, 夜晚放o係室溫滴成. 成品約 600ml. 雪一日後, 成品完全無酸味, 甘味明顯, aftertaste 甜味強但唔算持久, 整體o黎講同上次壺虹吸風味唔同, 但尚算好味.

發表發表於: 星期五 七月 06, 2012 2:22 am    文章主題: 引言回覆

順便試o左個星記樽. 放啡入樽, 關好蓋後, 送完女返學再返到 office, 歷時大約 1 小時 10 分鐘, 啡仲凍, 算係有少少保溫效果. o係 office 橫放雪櫃, 無發現有漏. 暫時感覺算係實用.

發表發表於: 星期六 八月 11, 2012 12:36 pm    文章主題: 引言回覆

補記: 早前試用 Fair Trade Decaf Espresso Blend(200g) 整o左壼冰滴, 7 月 17 日炒o既豆, 7 月 20 日製作, 雪一日後, 7 月 22 日飲.

製法同過往無大分別, 只係加冰量減水量, 大概 550g 冰 + 100ml 水, 因為上壼唔夠大, 所以部份冰係開始滴後約半小時再加, 室溫下基本上全程都可以 keep 到有冰.

成品香味似乎遠不及之前幾次, 甘味同酸味平衡但唔持久, 無感覺回甘/回甜.

琴晚另外用印尼黃金頂上曼特寧(Indonesia Gold Top Mandheling) 沖o左一壼, 同樣 60g 粉 + ~560g 冰 + ~100ml 水, 而家雪緊, 聽日分曉.

發表發表於: 星期一 四月 01, 2013 12:00 am    文章主題: 引言回覆

天氣回暖,又係冰滴嘅時候。

其實間中都仲有整冰滴。雖然師兄們話深度烘焙嘅豆冰滴好飲,但我同我家大人都係偏愛city嘅耶加雪夫及曼特寧。

最近整咗壼"衣索比亞 OCFCU聯合合作社 Ethiopia Limu Oromia Coffee Farmers Cooperative",雪一日後一揭開封壼嘅保鮮紙,一室花香,入口柑橘味悠長,吞嚥時轉化為拖肥味,回甘則蜜糖甜味不絕。

早前試過”蘇門答臘塔瓦湖 Sumatra Lake Tawar”,則酒醇味較出。

發表發表於: 星期一 四月 01, 2013 12:47 am    文章主題: 引言回覆

咁正....咁要試下

發表發表於: 星期四 四月 04, 2013 1:18 am    文章主題: 引言回覆

聽講淺炒做冰滴都好味
前晚拿了50G之前炒的COLUMBIA SUPREMO,應該比CITY更淺,所以手沖比較酸,
滴左一晚,昨天放在雪櫃一日
剛剛試左一杯
少少酸,好甜
啡味唔係好濃但係飲落好正
清涼飲品

發表發表於: 星期四 四月 04, 2013 8:41 am    文章主題: 引言回覆

嗯嗯, 我家大人都迷上咗冰滴, 成日要整 (但自己又唔整), 唔飲其他咖啡了...

發表發表於: 星期四 四月 18, 2013 10:47 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
嗯嗯, 我家大人都迷上咗冰滴, 成日要整 (但自己又唔整), 唔飲其他咖啡了...

Hi tucuxi兄, 你好, 我是ttong516(另一個forum), 我家大人都是, 只飲不整, 不過都好, 費時整亂當, 所以只會自己負責整.
見tucuxi兄多數用單款豆沖, 有否試過用不同豆一齊沖? 我會用巴曼做base, 加多一款豆 - 如耶加雪夫, Mocca Harr, Columbia 等, 分量及比例還在試驗中, 不過都不錯, 因有幾款豆的味道.
會用巴曼做base是因問過西貢cafe, 當然佢無講全部資料, 只肯講係用巴曼做base.
烘焙多數是FC or FC+
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期四 四月 18, 2013 11:46 am    文章主題: 引言回覆

pazu 兄: 係呀, 冰滴好似啡味無咁濃, 但係真係好香好甜. 而家心思思買 LIDO 想試下個分別, 幸好未有貨, 可以再冷靜諗下先.

3o3 兄: 咁又無試過呀, 乜都唔識, 對自己溝豆無信心啦. Rolling Eyes

早前去上環一間咖啡店, 試咗一杯 Ninety Plus - Nekisse, 好有酒醇味, 想買豆返屋企試整, 可惜無豆賣.

兩位師兄唔知水同豆嘅比例係點呢? 我都仍然係通常 60g 粉 + 400g 左右冰 + 100g 左右水, 每分鐘約 40-50 滴, 然後視情況再加冰或水, 出 600ml 左右啡.

用緊個 tiamo 嘅壼, 喺 fresh 買, 出水好似唔係好穩定, 不時要調整, 否則愈滴愈慢, 甚至停埋. 唔知係咩問題呢? 水溫? 水量?

發表發表於: 星期四 四月 18, 2013 7:05 pm    文章主題: 引言回覆

我都係亂咁試下, 記得第一次(今年2月左右)收到從台灣買回來的冰滴壺, 立即試玩, 用很耐之前朋友送的Starbuck豆試玩, 完全無磅無成就試, 沖後覺得味道苦中帶少少甘, 唔好味. 等放假就入西貢間cafe試飲冰滴咖啡及買左巴曼兩款豆, 當晚就再試, 回想都覺得攪笑, 當時無磅磅豆, 結果是數豆, 每款120粒就試沖, 沖好後多雪一日, 覺得都唔錯, 如是再沖, 但第二次就覺得苦dd, 於是上網找, 結果認識Fresh, 買磅之如再買4款豆試沖, 但都覺得d味道唔係太穩定, 估計係磨豆粗幼影響, 所以打算買部磨豆機.
我份量是太約40-50g不等, 於滿壺冰加大半壺水, 出約550-600mL啡, 速度太約5秒2-3滴左右, 因在網上看過, 太快會苦的.
而且我有用底面濾紙, 因我現在用砍豆機, 所以d粉都好幼, 所以一定用紙, tucuxi兄好似無用紙?
出水唔定是正常, 估計係冷縮熱漲原因, 所以正常情況是要每小時fine tune, 但邊有咁多時間睇住呀, 而且我多數是睡前一小時整, 所以無理是否時快時慢, 只是太約tune到keep住慢滴就去睡, 第二早起床就收成及放入雪櫃.
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁
4頁(共6頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票