coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

新玩具- Brikka

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 摩卡壺
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tucuxi

發表發表於: 星期三 九月 12, 2012 1:12 pm    文章主題: 新玩具- Brikka 引言回覆

同事早前帶了一個 Bialetti Easy Timer 放在 office, 自此以後迷上 moka pot 出來的 thick body, 把自己的 french press 和 aeropress 都冷落在一旁.

回家後, 量度家中三頭煤氣爐, 中間爐頭的大小, 剛好可以放得下 4-cup 的 Brikka.

再三考慮後, 終於把 Brikka 買回家.

初次嘗試.

豆是哥倫比亞翡翠山 (Columbia Emerald Mountain)
Full City roast
Roast Date: 26.08.2012
粉量: 24g

至於煲啡日期係今天, 12.09.2012

豆只能算係麻麻地新鮮.

做法係先用電子水煲煲新鮮過濾水, 同時以 hario 手磨 8 格磨粉.

水滾後, 將 160ml 水倒在下壼, 將粉放進 filter, 填滿後撥平, 沒壓粉.

然後將 filter 放入下壼, 再將上壼扭緊.

開火, 火力開至 1/3 左右, 以火焰不超過下壼闊度為原則, 然後把壼放上去, 如上圖.

由開火至出啡差不多 4 分鐘. 出啡後關火. 出啡情形如下:

http://youtu.be/qMiJLgtDn8Q

斟出來後:

雖然沒有期待中的 creama, 但入口感覺 body 非常厚, 酸味明亮, 然後轉為甘味, aftertaste 有甜味, 而且非常悠長.

放涼至室溫後, 酸味稍歇, 有明顯果味 (可惜味覺有限, 未能分辨是甚麼果味).

由於無苦澀味, 無燒焦味, 我姑且算自己是成功了.

發表發表於: 星期四 九月 13, 2012 1:37 pm    文章主題: 引言回覆

今朝又沖o左一壼.

豆係 瓜地馬拉 安提瓜 花神 Guatemala Antigua La Flor del Cafe, 因為比較鍾意花香味同果酸味, 似乎炒淺o的好o的 (是嗎?), 所以是 city roast. 炒豆日期唔記得係 11.09.2012 定 12.09.2012.

又係先用電子水煲煲滾o左水, 同時綜合 landy 同 shing 哥建議, 以我個 hario mss-1b o既 8 格磨豆, 先係磨 24g 豆, 落 filter 後只有 9 成滿左右, 再磨多 4 g 豆, 大約 9 成 9 滿. 然後將約 160ml 滾水斟落下壼, 放 filter, 扭實上壼.

(btw, 呢隻 brikka 下壼唔覺有水位線, 上壼反而有個標記, 說明書係話以標記量水, 試過係 160ml 左右, 所以 160ml 水應該係上限.)

今次 1 分鐘左右上壼就有少量咖啡滴出, 到 2:30 左右算係爆發, 但無第一次 (即係上面段片) 爆得咁快, 爆發就熄火, 約 2 分 45 秒左右出晒啡.

第一次試呢隻豆, 無從比較. 未入口, 從杯中o既流動, 就見到 body 相當厚, 類似忌廉湯o既質感. 入口係柔和o既酸甜味, 近乎無甘味. 放涼至室溫後, 酸味變得明亮, 但嚥下後喉嚨覺得有o的刺激, 唔知算唔算係鹹味定辣味. 而 aftertaste 都係甜味.

請教一下, 如果真係有鹹味或辣味, 係因為濃度太高定過分萃取呢? 如果想改善, 請問應該點做呢?

另外, 如上所述, 落粉時係 9 成 9 滿 filter, 煮完後因為趕住洗o野出門口, 所以斟出o黎後打側個壼沖水冷卻, 期間聽到空氣通過壼身o既聲音 (我估係空氣倒抽返入下壼?), 拆開上下壼後, 見到個粉餅只佔 filter 7 成滿左右. 請教一下, 以為熱水沖過o既粉, 唔係會澎漲o左嗎? 係原本無壓實, 所以粉餅反而細o左嗎? 請問沖完出現呢個現象, 係正常嗎?

謝謝.

發表發表於: 星期四 九月 13, 2012 3:25 pm    文章主題: 引言回覆

順便問一下: 最近睇緊韓懷宗著, 推手文化出版o既 "精品咖啡學" (2012 年 3 月初版二刷), 睇到下冊 "金杯準則", 其中粉量/水量如果係通過 SCAA, SCAE 或 NCA o既金杯區間, 即萃取率介乎 18-22%, 濃度介乎 1.15% - 1.55%, 粉量係由 50g/1000ml - 70g/1000ml 不等.

書中提及呢個金杯準則係以濾泡咖啡為準, espresso 則作別論.

好不容易明白萃取率同濃度係咩一回事, 但一直唔係好明呢條粉量o既線.

請問, 萃取率及濃度係咪受研磨粗幼, 水溫, 沖煮時間及沖煮方法等影響 (攪拌太複雜, 暫不考慮 Razz )? 如果係咁, 請問粉量條線係點睇的?

回想起來, 過往用 french press, 粉量係 20g/300ml, 即 66.7g/1000ml, o係未量度萃取率及濃度o既情況下, 符合上述粉量o既線. 請問意思係, 如果以金杯準則作參考, 我應該保持呢個粉量, 而調校研磨粗幼, 水溫及沖煮時間, 係嗎?

但譬如 aeropress 係 20g/200ml, 即 100g/1000ml, 已經超出甚多, 我應該減粉量, 然後再調校粗幼, 水溫, 時間嗎? 定係 aeropress 已經唔可以參考呢個準則?

冰滴係 60g/600ml, 亦係 100g/1000ml, 同樣超出甚多.

而家 moka pot 係 28g/160ml, 即 175g/1000ml, 簡直完全唔係該回事了.

(話時話, 我通常係用磅o黎量水量, 即係假設水o既密度係 1, 即 1g 水 = 1ml 水. 但呢個方法應該唔準確, 因為會受水溫影響, 尤其冰滴時冰o既重量更加未必等於水量, 係嗎?)

extractmojo 買唔起, 拎去 kb 量度又無咁好心機, 如果有時間, 實在想試下用該書中提及o既土法量度一下萃取度同濃度.

發表發表於: 星期六 九月 15, 2012 9:36 am    文章主題: 引言回覆

仍然每朝一壼 brikka.

琴日仍然係用同一包 瓜地馬拉 安提瓜 花神 Guatemala Antigua La Flor del Cafe, city roast. 炒豆日期 12.09.2012, hario mss-1b 8 格, 28g, 電子水煲水溫至約 85c 時熄火 (即係水未滾), 斟 160ml 水落下壼, 放粉落 filter, 砌好.

效果同上次無乜分別, 都係 2:30 左右慢速噴發, 熄火後約至 2:45 靜止. body 同味道同琴日無乜感覺好大分別.

今朝仍然用同一包豆, 研磨度改為 6 格, 同樣 28g, 今次唔記得熄電子水煲, 所以係水滾後斟落下壼, 攤涼至 70c 後裝砌.

唔知係咪粉幼o左o既關係, 1:00 左右有少量啡滲出, 然後停止, 到 1:30 左右慢速噴發, 熄火, 但噴發速度比之前更慢, 要到 2:00 左右先出晒.

body 仍然厚, 酸味更柔和, 比星期四或琴日o既甘味明顯少少, 但仍以果酸味為主. 攤涼至室溫後酸味明亮, 同樣有甘味, 而且同樣咬喉.

未有師兄師姐指教, 聽日會試磨粗, 磨成 10 格試試...

btw, 煮完後將壼打側沖水約 10 秒拆開, 粉餅倒出o黎後, 粉平均地乾. 聽日唔使返工, 有時間的話會試下用焗爐烘至全乾再秤下, 試下計濃度同萃取度, 再請師兄師姐指教.

發表發表於: 星期五 九月 21, 2012 11:05 am    文章主題: 引言回覆

早前包 瓜地馬拉 安提瓜 花神 Guatemala Antigua La Flor del Cafe 沖完, 最後一次係試用 hario mss-1b 10 格, 但上下壼拼合得唔好, 有少少漏水情況, 以致下壼壓力不足, 煮長o左時間先出啡, 結果係果酸味同甘味都重.

新買一包 薩爾瓦多溫泉咖啡 (El Salvador Santa Teresa Pakamark), 點知又係上下壼扭得唔實, 今次仲衰, 一路煲一路見上下壼之間有蒸氣走出o黎, 結果 3 分 45 秒先慢慢出啡, 一熄火就唔再出. 結果都係唔好飲.

真係唔可以慳力的. Twisted Evil

發表發表於: 星期六 九月 29, 2012 11:00 pm    文章主題: 引言回覆

you就好啦屋企煤氣爐d火好勁一般 moka pot 肯定好快跪低

用唔到剩係可以用細火
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
pomelohk

發表發表於: 星期日 十月 07, 2012 12:55 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi 兄, 你好.
我會覺得brikka 2:00-2:30 出咖啡係較好飲的.
手磨10格, 好似太粗了.

我用2人份brikka, 會落14.5-15g 粉. 但出幾多啡就唔係我控制了. 要睇個壺既心情. 哈哈. 不過我同意1g = 1 ml 水. 一樣物質不論物理形態改變 (solid/liquid), mass 理應不變. 100ml (g) 水結成冰, = 100g 冰, 最後溶返100 g (ml) 水滴
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期一 三月 18, 2013 9:14 am    文章主題: 引言回覆

漏咗眼樓上師兄嘅回覆添, 不好意思.

我以前完全誤解手磨 1 格嘅意思, 我係用死力扭到個螺絲真係扭唔郁, 放鬆第一格做第一格, 所以所謂 8 格 10 格, 可能只係 3 格 4 格.

好耐無煲, 今次真係手磨 8 格了, 24g 粉, 160ml 水, 1:30 左右出啡, 出啡熄火, 2:30 左右出完.

豆係秘魯 Cenfrocafe 合作社, full city plus (其實本應想要 full city, 落單落錯咗, 又通知唔切 landy...), 2013 年 2 月 18 日炒, 3 月 17 日煲, 實在係相當麻麻地新鮮.

味道有啲澀味, 唔鍾意, 所以無試真 Razz 但回甘唔錯, 香而悠長.

發表發表於: 星期二 三月 19, 2013 12:43 am    文章主題: 引言回覆

請問..
咁點為止一格?
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期二 三月 19, 2013 10:56 am    文章主題: 引言回覆

師兄, 我後來嘅理解係螺絲拎到感到有阻力, 再試試手把係咪攪動到, 如果剛剛攪動唔郁, 就係 0 格.

發表發表於: 星期二 三月 19, 2013 6:56 pm    文章主題: 引言回覆

嘩, 咁睇黎我一直都比預期較緊左2-3格!!
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期日 五月 26, 2013 1:25 am    文章主題: 引言回覆

Kenya Alice Peaberry, Full city plus, roast date 2013-05-17

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 摩卡壺 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
1頁(共1頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票