coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house
各種咖啡問題, 分享, 討論咖啡心得

常見問題常見問題   搜尋搜尋   會員列表會員列表   會員群組會員群組   會員註冊會員註冊 
 個人資料個人資料   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 

冰滴分享及請教
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁

發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 9:54 am    文章主題: 冰滴分享及請教 引言回覆

之前對咖啡無乜要求, 兩大連鎖集團o既都已經可以了, 後來買o左 nespresso, 馬馬虎虎亦都滿足了.

雖然有想過再進級 espresso + 磨豆機, 但說實話, 帶住個 2 歲幾o既女, 細女又就o黎出世, 我o地又堅持自己湊, 雖然有工人姐姐, 但唔想小朋友跟工人多過我o地, 所以日日朝早真係趕頭趕命, 招呼個女返學都周身唔得閒, 最多星期六日可以有少少時間, 實在無乜能力鑽研練習改善技巧.

後來買o左 hario 手磨 + 法壓, 用超級市場o既 lavazza 咖啡豆, 以及電子保溫水煲, 其實我味覺好差, 唔識分甚麼葡萄酒味櫻桃味果仁味朱古力味等等, 但單係回甘一項, 已經同 nespresso 等有好大分別.

法壓雖然方便, 但即磨即沖再洗埋o野, 其實朝早都係唔夠時間.

後來開始o係呢度買豆, 認識到新鮮豆o既分別, 又識o左呢個 forum, 認識到冰滴呢樣o野, 雖然睇落仲多心機, 需時更長, 但其實夜晚搞掂阿女訓著後, setup 好, 洗埋o野, 到天光收成, 放入雪櫃繼續醞釀, 第二朝就飲得, 其實更o岩時間.

於是星期五準時收工, 確認 fresh 有冰滴壺現貨, 就偷個時間去買o左先湊女. 感謝 landy 同 shing 哥o既招待, 容許我問長問短問完又運吉, 亦感謝當晚買 expobar leva 1 o既師兄及 shing 哥惠賜 espresso. 呢種小店風情, 而家香港地真係愈來愈稀有, 領匯成立後更甚. 希望 fresh 生意興隆, 後繼有人.

言歸正傳, 買o左呢個: Tiamo日式小冰滴咖啡壺5人份600ml -銀色

http://freshcoffeentea.no-ip.info/store/index.php?main_page=product_info&cPath=7&products_id=360

詳情: http://web.tiamo-cafe.com.tw/ec99/eshop095/GoodsDescr.asp?category_id=67&parent_id=0&prod_id=HG2606

過程 (日期: 2012年5月20日):

1. 聽 landy 話, 棄用電子保溫水煲, 用電子水煲煲 700ml 水, 冷卻後將其中 200ml 雪成冰. 只將 200ml 雪成冰, 係因為我只有兩個雪櫃冰箱附送o既膠冰格, 只容納到 200ml o既水量...

2. 冰製成後, 以 hario 手磨 8 格, 將 60g 豆磨成粉. 今次試o既係購自 landy o既 Yemen Mocca Mattari, city 烘焙, 9/5/2012 炒o既豆.

3. 將粉放入中層粉盒. 8 格其實都十分細, 粉會從粉盒下面o既濾孔跌返出o黎, 而且唔識點將o的粉放平均o的. 60g 粉其實已經佔o左粉盒約 7-8 成容量 (當然係無壓粉).

4. 將冰滴壺裝砌好, 加入 200ml 冰及 500ml 室溫水.

5. 調校中間水掣, 一分鐘約 40-50 滴.

6. 約 1 小時後, 開始有咖啡萃出.

7. 過o左約 8 小時, 第二朝, 萃取完成.

8. 取出下壺, 包保鮮紙, 放入雪櫃下格, 雪 24 小時.

感想:

1. 唔知係豆本身味度, 定係 city 烘焙o既關係, 定手法問題, 又或係個人口味, 感覺入口酸味較重, 但基本上無苦味, 回甘亦佳, 質感則較法壓薄, 而且無碎粉, 口感乾淨, 似果汁.

2. landy 指教以 20g 粉 + 100ml 水o既份量沖調, 但下壺容量 800ml, 上壺放入 200ml 冰及 500ml 水後亦已 8-9 成滿, 而粉盒放入 60g 粉, 亦已 7-8 成滿, 如果用盡壺o既容量, 似乎較難符合 粉:水=1:5 o既比例.

另外, 參考一本名為《咖啡狂的筆記》o既書 (作者: 朴相姬, 出版社: 博誌文化), 裡面推介 粉:水 為 1:10-11. 今次係使用呢個比例, 下次再試 landy 教o既比例, 感受對味道o既影響.

3. 如上所述, hario 8 格其實都幾幼, 沖完o既粉餅成 pat 泥漿咁, 唔知呢個粗幼o岩唔o岩.

4. 水同冰o既比例唔知有無問題. 因為 setup 好就訓, 第二朝就完成, 所以唔知中間水溫變化, 更無從判斷水溫變化對成品o既影響.

5. 製成後雪 24 小時飲用, 亦係參考上面本書, 入面寫萃取完成後 1-2 日飲用, 香味更濃, 風味更佳. 但我無即時飲啖作比較, 而且我個味覺亦無咁醒, 所以未能核實.

6. 咖啡因方面, landy 及網友均表示冰滴咖啡因甚高, 但上面本書及 tiamo 網頁都寫以低溫萃取, 咖啡因較低. 上面整o左o個壺咖啡, 大約有 600ml (仲有 100ml 水除o左留o左o係粉盒唔夠壓力滴唔出外, 其他唔知去o左邊), 分o左 2 日, 每日 3 個人分, 無人表示有頭暈等感覺, 唔知係咖啡因含量定係體質o既影響. 我唔知有咩儀器可以量度咖啡因, 知亦唔會買, 所以亦無從判斷.

所以, 各方面都要請各位師兄指正.

謝謝.

我人比較長氣, 不好意思.

tucuxi 在 星期六 五月 26, 2012 9:26 am 作了第 6 次修改
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息
isaac1213

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 10:15 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi兄,你好!
多謝你嘅分享! Very Happy

只想補充一句,小女都係兩歲多,上年9月都開始返學,我每朝都湊小女返學,今朝都係。當然有時由其他人湊返學。
但每朝都係沖espresso + latte。今朝重3 shots espresso(其中一shot係用黎沖latte)。 Cool

不過似乎冰滴好方便你晚上沖 Wink
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 參觀發表人的個人網站
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 10:22 am    文章主題: 引言回覆

issac 兄厲害!

可能因為我手腳慢o既關係, 每朝我自己 6:30 起身, 太太就 6:45 起身, 7:00 左右我自己梳洗完成, 同時溫一盒鮮奶俾阿女, 7:00 左右叫醒阿女, 第一件事唔係梳洗, 係飲奶, 然後幫佢換衫, 到 7:15 太太幫佢紥辮, 然後太太就出門口, 我再催促阿女自己刷牙, 替佢補刷, 漱口洗面, 去多次洗手間, 然後 7:35 出門口.

而家有工人姐姐, 已經比較好, 否則家有四隻貓, 一早起身仲要打掃完先叫阿女起身.

下個月細女出世, 而家都未能想象個日程可以點改.

我有想過早半個鐘起身, 但都係想下, 無實行過.

tucuxi 在 星期一 五月 21, 2012 4:05 pm 作了第 1 次修改
回頂端
isaac1213

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 10:33 am    文章主題: 引言回覆

都唔係,主要係我個女間學校同我屋企近,我返工又唔係遠。
所以都算係就到時間沖咖啡先返工返學o者 Embarassed

冰滴咖啡正呀!夏天朝早一杯真係超醒神! Laughing
Gaggia Classic + Eureka Mignon + 小飛馬 + OE LIDO#629 + OE LIDO 2 (1st Batch) + KONO SK-3A + KALITA 600

isaac1213 在 星期一 五月 21, 2012 10:43 am 作了第 1 次修改
回頂端
pockychan

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 10:34 am    文章主題: 引言回覆

tucuxi你好!!! Very Happy

睇黎FRESH幾旺女.....我個女又係兩歲幾....哈哈哈 Wink

可以開個揍女玩啡團..... pahurt
isaac1213

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 10:45 am    文章主題: 引言回覆

哈!生女好丫!下次真係可以大家湊女飲啡喎!
帶埋個女黎,老婆唔洗湊女,咁應該唔會咋型卦! Wink

回頂端
pockychan

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 11:16 am    文章主題: Re: 冰滴分享及請教 引言回覆

1. 唔知係豆本身味度, 定係 city 烘焙o既關係, 定手法問題, 又或係個人口味, 感覺入口酸味較重, 但基本上無苦味, 回甘亦佳, 質感則較法壓薄, 而且無碎粉, 口感乾淨, 似果汁.
下次可以試下FC+或更深烘焙!!!更香更醇更正!!

2. landy 指教以 20g 粉 + 100ml 水o既份量沖調, 但下壺容量 800ml, 上壺放入 200ml 冰及 500ml 水後亦已 8-9 成滿, 而粉盒放入 60g 粉, 亦已 7-8 成滿, 如果用盡壺o既容量, 似乎較難符合 粉:水=1:5 o既比例.
其實1:5只係一個中位數...我1:10至到1:2.5都滴過!!濃有濃好飲!清有清好飲!!TRY TRY!!!

3. 如上所述, hario 8 格其實都幾幼, 沖完o既粉餅成 pat 泥漿咁, 唔知呢個粗幼o岩唔o岩.
太幼一定會有粉濕唔到!太粗冰水又萃取唔哂....
冰滴最佳粗幼以盡量幼得黎又可以濕哂為最好!!!!

4. 水同冰o既比例唔知有無問題. 因為 setup 好就訓, 第二朝就完成, 所以唔知中間水溫變化, 更無從判斷水溫變化對成品o既影響.
只要未變室溫水應該仲可以接受!!同埋我個人習慣冰多過水少少!!!

5. 製成後雪 24 小時飲用, 亦係參考上面本書, 入面寫萃取完成後 1-2 日飲用, 香味更濃, 風味更佳. 但我無即時飲啖作比較, 而且我個味覺亦無咁醒, 所以未能核實.
我最快試過整完後雪幾粒鐘就飲都已經好正!!
不過冰滴最好一個禮拜內飲!!!七日後味度已經開始會走樣.....

6. 咖啡因方面, landy 及網友均表示冰滴咖啡因甚高, 但上面本書及 tiamo 網頁都寫以低溫萃取, 咖啡因較低. 上面整o左o個壺咖啡, 大約有 600ml (仲有 100ml 水除o左留o左o係粉盒唔夠壓力滴唔出外, 其他唔知去o左邊), 分o左 2 日, 每日 3 個人分, 無人表示有頭暈等感覺, 唔知係咖啡因含量定係體質o既影響. 我唔知有咩儀器可以量度咖啡因, 知亦唔會買, 所以亦無從判斷.
咖啡因屬水融性...冰滴製法長時間浸泡咖啡粉咖啡因一定高!!!
不過家用冰滴壺最多放幾十g粉...頂盡十個鐘點都滴完....咖啡因高極有限!!
但商用冰滴壺豈碼放幾百g粉.......萃取時間超過一日.....壺內咖啡粉在過度萃取下放出大量咖啡因......飲100ml已經一定心跳加速架啦......

tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 11:35 am    文章主題: 引言回覆

謝謝 pocky 兄指教.

我有曬乾咖啡渣留o黎辟味或施肥o既習慣. 影相呢次o既咖啡渣, 倒出o黎攤平後, 又無乜特別見到乾粉, 我下次再留意一下.

冰體積比水大, 而家 200ml 冰 + 500ml 水已經 8-9 成滿了, 多冰唔知會點呢... 不過我都想儲多o的冰先再試下.

又: 係咪唔好成座放入雪櫃萃取呢?

tucuxi 在 星期一 五月 21, 2012 4:06 pm 作了第 1 次修改
回頂端
pazu

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 11:57 am    文章主題: 引言回覆

冰滴炒深D香醇D,炒得淺會多D酸味果味
我都係用HARIO 8格,不過我會上下都加一片丸型濾紙,咁就唔會咁多細粉落左下壺,D粉濕得好均勻
我都未試過1:5,多數都係1:10
下次試下1:5可能有驚喜
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:05 pm    文章主題: 引言回覆

我無加濾紙, 因為唔記得o係邊度睇到, 濾紙浸住咁耐, 有機會有紙味. 雖然我未必識分, 但最終都無加了.

幸好因為下壼壼咀都有弧度, 斟啡出o黎時, 碎粉沉底, 基本上斟出o黎o既啡都清, 只係有少量碎粉浸住咁耐, 唔知對味道有幾大影響了.

其實我怕怕地苦味, 可能因為比連鎖及 nespresso o既苦味嚇怕o左, 所以上次訂豆係訂 city. 今日訂o左 Mandheling Grade-1, full city, 可惜又轉豆又轉烘焙度, 試唔真變化了.

tucuxi 在 星期一 五月 21, 2012 4:06 pm 作了第 1 次修改
回頂端
pazu

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:20 pm    文章主題: 引言回覆

慢慢試啦
我滴左7﹣8壺都未試過冰滴有苦味
回頂端
檢視會員個人資料 發送私人訊息 MSN Messenger
eddiebuzz

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:24 pm    文章主題: 引言回覆

找到一編泡茶時間同咖啡因關係既資訊

http://newsgroups.derkeiler.com/Archive/Rec/rec.food.drink.tea/2007-12/msg00150.html

明顯時間既因數好關鍵.
回頂端
tucuxi

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:33 pm    文章主題: 引言回覆

謝謝師兄就住咖啡因o既指教.

其實想搵 decaf 豆o黎試, 咁大肚o既太太亦可以試到, 可惜 fresh 無賣 decaf 豆. Sad

回頂端
eddiebuzz

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:35 pm    文章主題: 引言回覆

我一次都未用過放 basket 上面隻UFO 形碟. 因為在試流速既時候發覺, 如果以一分鐘四至五十滴之下佢永遠都在同一個孔流出. 唔知 ching 有無呢個情況? 我用左siphon 用既布filter 於粉面上, 唔知對水點distribution 有無幫助了
回頂端
pandaray

發表發表於: 星期一 五月 21, 2012 12:42 pm    文章主題: 引言回覆

tucuxi 寫到:
謝謝師兄就住咖啡因o既指教.

其實想搵 decaf 豆o黎試, 咁大肚o既太太亦可以試到, 可惜 fresh 無賣 decaf 豆. Sad

decaf既意思唔知係唔係100%冇咖啡因wor. 因為佢話係, 都冇野證明到.
所以我建議都係忍下唔飲住. Laughing
回頂端
從之前的文章開始顯示:   
發表新主題   回覆主題    coffee forum, 咖啡討論區, 咖啡購買區, fresh coffee beans and tea house 首頁 -> 冰滴咖啡 所有的時間均為 台灣時間 (GMT + 8 小時)
前往頁面 1, 2, 3, 4, 5, 6  下一頁
1頁(共6頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票